Niki Niëns

Niki Niëns voltooide na haar bachelor Bèta-gamma een master in de hydrologie. Inmiddels is ze data-analist bij DataLab: een werkplaats en kenniscentrum voor data-professionals en partners van gemeente Amsterdam.

‘We staan nog maar aan het begin van de mogelijkheden van data-analyse. Het is een beetje zoals bij de introductie van de eerste smartphone: niemand kon voorzien hoe belangrijk dit apparaat tien jaar later zou zijn. We krijgen bij DataLab veel ruimte om met toepassingen te komen. Er wordt hier sowieso veel belang gehecht aan alle vormen van ICT. Dat kan ook niet anders als je denkt aan de enorme informatiestromen die horen bij een grote stad als Amsterdam.

Tijdens m’n studie ontdekte ik hoe leuk ik de uitdagingen van het programmeren vond. Je combineert abstract en analytisch denken met creativiteit en kunt dit heel toegepast inzetten. Bij data-analyse is het aantal gegevens natuurlijk groot, de scripts complex, maar moeten de uitkomsten heel duidelijk en toepasbaar zijn.

Laat ik een voorbeeld geven: bij de afdeling Afval willen ze het inwoners makkelijker maken om afval te scheiden. Als mensen te ver moeten lopen om bijvoorbeeld hun papier in te leveren, gooien ze doorgaans alles in één vuilniszak. Daarom hebben we onderzocht hoe ver mensen moeten lopen naar verschillende containers. Ik heb met een open source-streetmap een netwerk gebouwd en daaraan de voordeuren en vuilcontainers gekoppeld. Vervolgens hebben we een script geschreven dat voor elk adres de afstand uitrekent tot de dichtstbijzijnde afvalcontainer. Het script was complex, maar nu kunnen we binnen vijftien minuten de hele stad doorrekenen en bepalen waar meer containers moeten komen. Een stuk efficiënter dan de manier waarop zoiets vroeger werd uitgezocht!

Nog een voorbeeld: ligplaatsvergunningen voor rondvaartboten. Als adres wordt meestal het huisnummer van de woning ertegenover op de gracht genomen. Maar om de ligplaatsen te visualiseren op een kaart hadden we coördinaten nodig. Daar schrijf ik dan ook een nieuw script voor. Zo krijg je elke keer andere vragen van andere afdelingen. Je gaat dan samen of met een groepje aan de slag om het op te lossen. Dat kan nooit op dezelfde manier; ik krijg hier veel ruimte om met nieuwe oplossingen tot een nieuwe route te komen.

Nog niet alle afdelingen binnen gemeente Amsterdam weten welke vragen wij goed kunnen oplossen. Maar je merkt al dat steeds meer mensen denken: ‘oh, dat zou weleens iets voor het DataLab kunnen zijn, daar zitten de experts!’ Data komen steeds meer beschikbaar voor bedrijven, onderwijsinstellingen, media en inwoners. Ik denk dan ook dat we hier in de toekomst nog behoorlijk kunnen groeien. Als je meer wilt weten over hoe die enorme hoeveelheid informatie zichtbaar wordt gemaakt, kijk dan op data.amsterdam.nl!’