Ervaringen van trainees

Yurhan Kwee

Traineeship Gemeente Amsterdam, BSc Bèta-Gamma; MSc Bio-Inspired Innovation

Ik heb een achtergrond in bèta wetenschappen en duurzame innovaties. De afgelopen tijd heb ik mijn kennis in de praktijk kunnen brengen op verschillende manieren en plekken in de stad, denk aan; zonnepanelen op alle daken van Amsterdam en een voedselbos in Zuidoost. Nu adviseer ik het bestuur van de stad over o.a. belastingen en deelnemingen; iets waar ik geen kennis over had en weinig te maken heeft met mijn studieachtergrond. Kortom; veel mogelijkheden om te verdiepen en ontdekken wat je leuk vindt in je werk.

Serkan Mermer

Mbo-traineeship, mbo Bedrijfsadministratie niveau 4

Ik zie een positieve verschuiving naar meer kansen voor jongeren in Amsterdam. Voor dit traineeship heb ik gesolliciteerd door te gamen. Ik denk dat deze manier van solliciteren past bij de nieuwe generatie. Ook leg je hierdoor de nadruk op cognitieve vaardigheden. Dat is geweldig. Ik heb geleerd dat je je wensen moet uitspreken. Zo kwam ik toch bij Leerplicht terecht. Dat wilde ik graag. In de toekomst hoop ik een belangrijke rol te spelen op het gebied van jongeren, zoals die van wethouder mbo en Jongerenwerk. Wethouder Sofyan Mbarki was mijn leraar op het Calvijn college!

Werken bij  portret 2024-2

Jannah de Roos

Traineeship Gemeente Amsterdam, BSc Aardwetenschappen, MSc Earth Sciences/Earth Structure and Dynamics

Trainee zijn bij de Gemeente Amsterdam is vrijheid. Vrijheid om te ontdekken wie je bent, te ontdekken wie de organisatie is, vrij te zijn om van alles te ondernemen, te leren, om jezelf te mogen zijn, open, kritisch, creatief, gefrustreerd, verdrietig, boos en blij. En niet te vergeten: je krijgt er een nieuwe groep vrienden bij! Daarnaast is dit traineeship voor mij de ideale overstap van studie naar werkend leven. Ik vind het nog steeds vet dat ik als afgestudeerd geoloog voor de Gemeente Amsterdam werk. Daar ben ik trots op.

Tessa Makkus

Traineeship Bouwtoezicht & Vergunningen, hbo Integrale Veiligheidskunde

Dit vaktraineeship leert je alles over wet en regelgeving. De mensen uit het veld leren je tekening lezen en bouwkundig inzicht. Het mooie is dat je direct aan de slag gaat met je eigen dossiers. In Amsterdam heb je alles: nieuwbouw, monumenten, woonboten en bijzondere architectuur. Wat wij doen is constant belangen afwegen: wat is de impact van bouwen en verbouwen, is de kwaliteit goed en het woongenot optimaal? Plus: blijft de stad mooi en historisch en de stedenbouwkundige waarde behouden? Ik werkte aan een verbouwingsaanvraag voor een monumentaal pand aan het Vondelpark op basis van tekeningen uit 1881 en foto’s uit 1905 (!).

Werken bij  portret 2024-5

Younes Zian

Traineeship Gemeente Amsterdam, BA International Land and Water Management

De Amsterdammer wordt steeds groener. Je werkt voor en samen met inwoners. Zij komen vaak met ideeën en wij als gemeente komen ze tegemoet waar het kan. Elke wijk is daarbij anders. In Zuidoost is veel ruimte, maar in de Jordaan wonen mensen dicht op elkaar. Dan krijg je ook met de sociale en fysieke problemen van de mensen te maken. Daar moet je creatief zijn. Sommige plekken in de stad kunnen we beter inrichten. Daken bijvoorbeeld. Maak ze groener en blauwer en je kunt ze benutten. Welke planten kunnen erop, kunnen we regenwater opvangen, is er plek voor zonnepanelen? Ik praat hierover met eigenaren van panden. Ze staan er bijna allemaal voor open.

Asuman Gülcan

Traineeship Statushouders Gemeente Amsterdam, wo-bachelor Theologie

Het traineeship past bij mijn maatschappelijke betrokkenheid. De duur van 2 jaar is een goeie periode om als nieuwkomer aan een nieuwe werkcultuur te wennen. Ik zet me in voor een betere democratie. Dat meer jongeren en mensen met een migratieachtergrond gebruik maken van hun stemrecht. Voor statushouders organiseren we een rondleiding op het stadhuis zodat ze zien hoe de gemeente werkt. Tijdens deze rondleiding bootsen we het stemproces na, compleet met stemhokje, potlood en stembus. Plus een ontmoeting met de raadsleden. Op mijn advies is aan het programma naturalisatie een onderdeel over stemrecht toegevoegd. Ooit wil ik nog een Masteropleiding Communicatie volgen.

Werken bij  portret 2024-8

Nienke de Graaf

Traineeship Gemeente Amsterdam, BA Religiewetenschappen, MA South Asian Studies

Mijn werk als adviseur van een wethouder brengt me op plekken in de stad waar ik anders nooit zou komen: op werkbezoek bij scholen, mee naar overleggen met scholenbesturen en natuurlijk overleggen op het stadhuis. Ik leer de stad op een nieuwe manier kennen en heb het gevoel dat ik iets tastbaars kan bijdragen.

Vragen?

Wil je meer weten over een traineeship bij de gemeente Amsterdam?

Meer informatie over onze traineeships