Ervaringen van trainees

Amina Khelifi

BA Gezondheid en Leven, MA Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in the Health & Life Sciences

We blijven ons afvragen: voor wie doen we dit? Zijn we nog goed bezig? Dat kán bij een gemeente. Dat vind ik het fijne van werken in de publieke sector: je focust volledig op je doelgroep, in plaats van op financieel winst maken. Tijdens mijn traineeship heb ik UpTalk mede opgezet, een bundeling van hulplijnen voor jonge Amsterdammers. Door corona hadden veel jongeren het moeilijk en behoefte aan hulp, maar door de verschillende organisaties zien ze soms door de bomen het bos niet meer. UpTalk brengt dit samen en maakt contact opnemen makkelijker. Andere gemeenten zagen dit en zeiden, dit willen wij ook. Zo tof. Bij zo’n grote stad als Amsterdam kun je echt een voorbeeld zijn voor anderen.

Yurhan Kwee

BSc Bèta-Gamma; MSc Bio-Inspired Innovation

Ik heb een achtergrond in bèta wetenschappen en duurzame innovaties. De afgelopen tijd heb ik mijn kennis in de praktijk kunnen brengen op verschillende manieren en plekken in de stad, denk aan; zonnepanelen op alle daken van Amsterdam en een voedselbos in Zuidoost. Nu adviseer ik het bestuur van de stad over o.a. belastingen en deelnemingen; iets waar ik geen kennis over had en weinig te maken heeft met mijn studieachtergrond. Kortom; veel mogelijkheden om te verdiepen en ontdekken wat je leuk vindt in je werk.

Janne van Eerten

MA International Relations & Conflict Studies BSc Human Geography & Urban and Regional Planning

Internationaal werken voor Amsterdam. Wat houdt dat eigenlijk in? Mijn werk bij het team Europa&Internationaal heeft mij veel geleerd over de enorme verscheidenheid aan internationale activiteiten en het belang hiervan voor de stad; stedelijke partnerschappen, werkbezoeken, kennisuitwisselingen, samenwerkingsverbanden etc. Het is een misvatting dat internationaal werken altijd heel abstract is. Juist omdat je als gemeente internationale samenwerking opzoekt vanuit de behoefte om stedelijke uitdagingen aan te pakken, maakt dit het werk heel concreet. Het is bijvoorbeeld interessant om bij andere Europese steden te kijken hoe zij bepaalde problematiek aanpakken, zoals op het gebied van duurzaamheid of de inclusie van vluchtelingen, in plaats van zelf het wiel uit te vinden.

Jannah de Roos

BSc Aardwetenschappen, MSc Earth Sciences / Earth Structure and Dynamics

Trainee zijn bij de Gemeente Amsterdam is vrijheid. Vrijheid om te ontdekken wie je bent, te ontdekken wie de organisatie is, vrij te zijn om van alles te ondernemen, te leren, om jezelf te mogen zijn, open, kritisch, creatief, gefrustreerd, verdrietig, boos en blij. En niet te vergeten: je krijgt er een nieuwe groep vrienden bij! Daarnaast is dit traineeship voor mij de ideale overstap van studie naar werkend leven. Ik vind het nog steeds vet dat ik als afgestudeerd geoloog voor de Gemeente Amsterdam werk. Daar ben ik trots op.

Younes Zian

BA International Land and Water Management

De Amsterdammer wordt steeds groener. Je werkt voor en samen met inwoners. Zij komen vaak met ideeën en wij als gemeente komen ze tegemoet waar het kan. Elke wijk is daarbij anders. In Zuidoost is veel ruimte, maar in de Jordaan wonen mensen dicht op elkaar. Dan krijg je ook met de sociale en fysieke problemen van de mensen te maken. Daar moet je creatief zijn. Sommige plekken in de stad kunnen we beter inrichten. Daken bijvoorbeeld. Maak ze groener en blauwer en je kunt ze benutten. Welke planten kunnen erop, kunnen we regenwater opvangen, is er plek voor zonnepanelen? Ik praat hierover met eigenaren van panden. Ze staan er bijna allemaal voor open.

Nienke de Graaf

BA Religiewetenschappen, MA South Asian Studies

Mijn werk als adviseur van een wethouder brengt me op plekken in de stad waar ik anders nooit zou komen: op werkbezoek bij scholen, mee naar overleggen met scholenbesturen en natuurlijk overleggen op het stadhuis. Ik leer de stad op een nieuwe manier kennen en heb het gevoel dat ik iets tastbaars kan bijdragen.

Kees Stants

Master Human Geography; Bachelor Future Planet Studies

Het traineeship heeft mij laten inzien hoe breed het werk van de gemeente is. Het mooie van het traineeship is dat je deze breedte ook kan verkennen door zelf bij 3 verschillende afdelingen in diverse functies te werken en tijdens de gezamelijke opdrachten waarbij je met alle andere trainees aan één opdracht werkt.

Saskia Huijgen

MA Internationale betrekkingen & MA religiewetenschappen

Wat het traineeship mij heeft doen inzien is dat de gemeente een werkgever is met een enorme verscheidenheid aan werkplekken. Door het traineeship kom je er stukje bij beetje achter wat voor soort werkzaamheden beter bij je passen en welke niet. Niet alleen qua inhoud, maar ook echt qua functie. Maar het is allemaal maatschappelijk en dat is ook wat de collega’s bindt.

Lily Kramer

Bachelor of Business Administration in Hospitality Management at Hotelschool The Hague

Een traineeship is een geweldige kans om in een korte tijd veel uitdagende ervaringen op te doen en inspirerende mensen te leren kennen door de hele organisatie heen.

Suzan Abozyid

Bachelor Geschiedenis VU, Bachelor Arabische taal en cultuur UvA, Master Governance of Migration Leiden Universiteit

Het traineeship heeft mij doen inzien dat overheidsorganisaties toe zijn aan vernieuwing en dat kan niet zonder jonge talenten zoals wij!

Vragen?

Wil je meer weten over een traineeship bij de gemeente Amsterdam?

Meer informatie over onze traineeships