Traineeship Statushouders Gemeente Amsterdam
Op 6 januari 2025 start de vierde editie van het Traineeship Statushouders Gemeente Amsterdam (TSGA). Het is een uniek en intensief leerprogramma. Tijdens het traineeship kom je in dienst van de gemeente. Je gaat werken en leren bij verschillende afdelingen zodat je ervaart waar jij het beste past binnen de gemeente Amsterdam. Je voert individuele werkopdrachten uit en werkt ook samen met 9 andere trainees aan groepsopdrachten. Met deze opdrachten werk je aan belangrijke thema’s in Amsterdam, zoals: kansengelijkheid, leefbare stad, veiligheid, gezonde stad, participatie en digitalisering. Je krijgt begeleiding in je professionele- en persoonlijke ontwikkeling en volgt trainingen. Wij hopen daarnaast ook van jou te leren, en met jou maatschappelijke impact te maken.
Stel online je vragen aan ons!
De open dag is helaas al vol, daarom organiseren we op 4 en 9 september een online vragensessie. Heb je vragen over het selectieproces of het traineeprogramma, dan kan je die online stellen door deel te nemen aan een sessie.
Woensdag 4 september, 11.00 tot 11.45 uur: Nu deelnemen aan de vergadering
Maandag 9 september, 12.00 tot 12.45 uur: Nu deelnemen aan de vergadering
Alles wat je moet weten over het traineeship
Het traineeship is alleen bedoeld voor statushouders. Als je genaturaliseerd bent, kun je niet solliciteren voor dit traineeship, maar wel voor andere traineeships of vacatures bij de gemeente Amsterdam.
Je kan solliciteren als je buiten Amsterdam woont. Als je meer dan een uur reistijd naar Amsterdam hebt (enkele reis), kun je helaas niet solliciteren vanwege de intensiteit van het programma.
Je ontvangt een bruto maandsalaris van € 3359,- op basis van een 36-urige werkweek.
Download de flyer voor meer informatie over de sollicitatieprocedure.
Je moet minimaal op B2-niveau kunnen lezen, schrijven, spreken en luisteren. Dit moet je aantonen met een certificaat van de taalcursus die je hebt afgerond.
Daarnaast ben je het eerste jaar van het traineeship zelf verantwoordelijk om in je eigen tijd het staatsexamen Nederlands als tweede taal (Nt2) af te ronden. Klik hier voor meer informatie over dit staatsexamen.
Ook als je je staatsexamen NT2 nog niet gehaald hebt kan je solliciteren. Wel moet je een taalcursus Nederlands op minimaal niveau B2 niveau hebt afgerond. Het staatsexamen NT2 zal je in eigen tijd moeten halen. Het behalen van NT2-examen en een tussentijdse evaluatie bepalen of je doorgaat naar het tweede jaar (januari 2026) van het traineeship. Het halen van het staatsexamen NT2 is vereist voor een verblijfstatus en een vast dienstverband na het traineeship.
In het traineeprogramma krijg je geen cursus voor het behalen van het Staatsexamen Nt2. Wél gaan we in het traineeprogramma aan de slag met taallessen. Deze lessen gaan over ‘taal op de werkvloer’ en worden gegeven op B2-niveau. Het is daarom een eis dat iedereen die deel wil nemen aan het programma, minimaal op B2-niveau zit.
Je krijgt 2 keer per week een halve dag taalles tijdens de eerste 4 maanden van het programma. Dit gaat over Nederlandse taal op het werk. De andere helft van de dag kun je besteden aan het huiswerk.
Je moet een geherwaardeerd diploma hebben waaruit blijkt dat je minimaal een hbo- of wo-bachelor niveau hebt. Let op: het herwaarderen van een diploma kost minimaal 20 werkdagen (4 weken). Vraag de herwaardering dus op tijd aan.
Met een diplomawaardering laat je zien wat je buitenlandse diploma waard is in Nederland. Wij accepteren alleen diplomawaarderingen die vanuit het IDW (Internationale diplomawaardering) worden beoordeeld. Let op: het herwaarderen van een diploma kost minimaal 20 werkdagen (4 weken). De aanvraag bij IDW wordt pas in behandeling genomen als documenten compleet aangeleverd zijn en de kosten betaald zijn. Je diploma laten herwaarderen kan online via www.idw.nl/nl/diplomawaardering.html.
Als de herwaardering van de diploma lager is dan de diploma-eisen kan je niet solliciteren. Dit is een harde eis en we maken geen uitzonderingen.
Voor het traineeship moet je iedere week van maandag tot en met vrijdag beschikbaar zijn. Dat betekent een tijdsinvestering van in totaal 36 uur per week. Ben je minder beschikbaar, dan kan je niet solliciteren. We werken bij de gemeente Amsterdam hybride.
‘“Het traineeship integreert leren en werken op een unieke wijze. Terwijl ik kennis vergaar en vaardigheden ontwikkel, kan ik deze direct in de praktijk toepassen.”’
Asuman Gülcan, Afgestudeerd in: Theologie, wo-bachelor
Contact
Heb je vragen over het Traineeship Statushouders Gemeente Amsterdam?
Neem contact met ons op via: