Peter Jonkhout

Peter werkt op onze sportparken in Oost, Zuidoost en Weesp. Hij kan er zijn passie voor de natuur volledig kwijt. Niet alleen sporters zijn blij met het werk dat hij doet, ook wandelaars en schoolkinderen genieten dagelijks van de geuren en kleuren van alles wat er groeit en bloeit.

Wat is je achtergrond?

Peter: ‘Ik haalde ooit mijn hoveniersdiploma. Ook deed ik ervaring op in de bestrating. Hiervoor werkte ik voor Ajax. Ik zorgde ervoor dat de voetbalvelden spic en span waren. Eromheen staan wel wat bomen en struiken, maar ik kon niet al mijn passie, ervaring en kennis kwijt in het werkToen ik de vacature bij de gemeente onder ogen kreeg dacht ik eerst aan een vriend van me die op zoek was naar werk. Wat bleek? Hij werkte er al en was enthousiast. Toen dacht ik ‘misschien moet ik zelf ook maar eens gaan praten.’

Wat houdt je werk in?

‘We beginnen om 7 uur en stoppen zo rond half 5. Gedurende de week onderhouden we het groen in en rond de sportparken Middenmeer, Drieburg, Zeeburg, Bijlmerpark, IJburg, Driemond en Weesp. Maar we planten ook nieuw groen aan. Het hangt soms ook van de weersomstandigheden af wat we wel of niet kunnen doen die dag. Sportpark Middenmeer kampte met achterstallig onderhoud. Mijn collega’s en ik hadden het binnen een paar maanden opgelost. Een heerlijke klus was dat.’

Wat maakt je werk zo leuk?

Mijn collega’s zijn net zo creatief als ik. We delen elkaars kennis en ervaring. De inhoud van het werk bleek meer te zijn wat ik gehoopt had. Er staan bijvoorbeeld ook fruitbomen op de parken. We geven schoolkinderen er les over als ze langskomenElke winter planten we bloembollen. Tienduizenden bollen later is mijn kennis ervan weer opgepoetst. Ik weet zeker dat ik hier nog veel meer ga leren. 

230515-Portret Peter-Sportparkbeheer Radioweg 76-fotopool_RT-4

Waarom zou je iemand aanraden bij de gemeente te gaan werken?

De gemeente is enorm zorgzaam voor zijn medewerkers. Ik kwam binnen met veel ervaring en na 2 of 3 dagen zei de voorman: kijk maar met jouw kennis en ervaring wat je kan doen. Er was veel renovatiewerk te doen. De machines werden voor me geregeld. Ze gaven me het vertrouwen en ik liet zien wat ik waard ben. De deur staat altijd open als er wat is. De sfeer onderling is ook goed. Als je 8 uur per dag op je werk bent, moet je er wel plezier in hebben. Heb jij groene vingers? Dan ben je welkom!