VOG

Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht

Iedereen die bij de gemeente komt werken moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dit geldt zowel voor medewerkers in vast dienstverband als voor stagiairs en uitzend- en inhuurkrachten. De VOG mag niet ouder zijn dan twee maanden. Voor stagiairs geldt dat een VOG niet ouder dan vier maanden mag zijn. De kosten vergoeden wij, ook als je geen VOG krijgt.

De eerste keer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen voor een stage of baan kan best spannend zijn. Wat is een VOG precies? Hoe kom je eraan? En wie of wat bepaalt eigenlijk of je wel of geen VOG krijgt?

Op Watdevog.nl staan de antwoorden op deze vragen en meer. Met filmpjes, cases uit de praktijk en een speciale VOG-check laat Dienst Justis zien hoe het werkt. Cijfers en feiten onderstrepen dat je je vooral niet teveel zorgen moet maken over de VOG-aanvraag: in 2018 kreeg 99,63% van de aanvragers deze gewoon.

Een strafblad? Sommige strafbare feiten zijn een bezwaar voor de ene baan of stage, maar voor de andere niet. Het hangt af van de aard en inhoud van de baan of stage. Denk dus niet te snel dat de VOG toch wordt afgewezen. Een VOG aanvragen moet je altijd doen. Check het op Watdevog.nl.

Gedragscode

Naast de landelijke verplichting van een VOG, heeft Amsterdam ook een eigen gedragscode. Alle medewerkers van de gemeente, ook stagiairs en trainees, houden zich aan de regels van de gedragscode.

Gedragscode_gemeente Amsterdam (PDF, 458 kB)