Robert Kathusing

Van basketballer op hoog niveau tot oprichter van een sportvereniging, tot nu sportmakelaar bij stadsdeel Zuidoost. Robert Kathusing vertelt waarom hij zich thuis voelt bij de gemeente Amsterdam.

Wat is je achtergrond?

“Zelf ben ik opgegroeid in Amsterdam Zuidoost en ik woon er nog steeds. Leuk dat ik via werk iets aan mijn stadsdeel kan ‘teruggeven’.

Ik heb eerst een mbo- en een hbo-opleiding gedaan op financieel gebied en 10 jaar in het bank- en verzekeringswezen gewerkt. Maar de rode draad in mijn leven was altijd sport. Ik heb van alles gedaan: voetbal, zwemmen, karate, tennis. Als kind begon ik met basketbal, van een leuke coach kregen we les na school. Later heb ik op landelijk niveau gebasketbald. Ik werd trainer, hoofdtrainer, en in 2014 heb ik basketbalvereniging Amsterdam Warriors opgericht. Nu heeft die vereniging honderden leden en biedt ook voetbal en baseball. In 2020 werd ik sportmakelaar bij stadsdeel Zuidoost.” 

Wat houdt je werk in?

“Ons doel is dat alle inwoners structureel voldoende bewegen en dat er voor iedereen aanbod is waar ze zich prettig bij voelen.

We richten ons op sport in het onderwijs, zoals kennismaking met sporten, naschoolse toernooien of scholencompetities. Daarnaast ondersteunen we sportaanbieders. Verder houden we ons bijvoorbeeld bezig met uitnodigende sporttoestellen in parken en het regelen van een buitenschaatsbaan.

We werken samen met allerlei afdelingen. Zo kan sport een middel zijn voor jeugd en veiligheid, of welzijn. Bij belangrijke evenementen vragen we bestuurders om mee te doen en te speechen over sport.”

Waar ben je trots op?

“Ik werkte hier pas kort toen de coronapandemie uitbrak, met lockdowns natuurlijk. Ik opperde hoe mooi het zou zijn als we een grote open sporttent konden plaatsen in het Bijlmersportpark. Mijn collega’s omarmden het idee. En binnen 24 uur hadden we de financiering geregeld, de tent besteld en een sportprogrammering gemaakt! Dat is de kracht van een team collega’s met het hart op de juiste plek en een goed netwerk.

In die tent waren 7 dagen per week tijdblokken van sportaanbieders: yoga, kickboksen, dans, bewegen voor senioren en meer. Ondanks de kou kwamen veel mensen, mooi om te zien. Andere stadsdelen en zelfs gemeenten vroegen hoe wij dat geregeld hadden.

Nog iets waar ik trots op ben is het neerzetten van een wandelproject, samen met wandelclubs en op verzoek van een wethouder. Er is nu 4 keer per jaar een grote themawandeling, bijvoorbeeld een Anton de Kom-wandeling of een natuurwandeling. Het wordt steeds populairder, mensen vinden het leuk om hun stadsdeel met andere ogen te zien. Het is laagdrempelig en inclusief, want we maken groepen op niveau en zorgen dat sprekers elke groep toespreken. Zo zijn ook mensen met rollator geen achterblijvers.”

Waarom zou je iemand aanraden bij de gemeente te gaan werken?

“Je krijgt veel ruimte om je te ontwikkelen. Bij de gemeente bestaan veel functies en je mag opleidingen volgen.

Ik vind het fijn dat ik mijn uren flexibel mag indelen. Het moet ook wel, soms ga ik buiten kantooruren naar een sportevenement. De arbeidsvoorwaarden zijn heel goed zoals het pensioen, een vergoeding voor ziektekosten en een keuzebudget waarmee je mag doen wat je wilt.

Ik kan mijn kennis en ervaring inzetten voor de stad, dat maakt me gelukkig. We merken dat andere stadsdelen zien dat Zuidoost bruist en dat zij succesvolle acties overnemen. Dus we doen het letterlijk allemaal voor Amsterdam.”