Daniëlla van Velzen

Daniëlla van Velzen werkt bij het Ingenieursbureau als strategisch contractmanager bomen en beplanting voor de openbare ruimte van heel Amsterdam. Hiervoor was zij contractmanager bij de Belastingdienst.

Wat is je achtergrond?

“Na de HAVO ben ik op mijn 18e gaan werken bij de Belastingdienst en volgde ik de deeltijdopleiding HBO Sociaal-Juridische Dienstverlening. Omdat mijn vader helaas was overleden, wilde ik zelf mijn opleiding betalen. Later heb ik me omgeschoold in Facility Management. Ik heb 18 jaren bij de Belastingdienst gewerkt, waarvan 6 jaar als contractmanager. Ik beheerde contracten voor facilitaire zaken zoals dienstkleding voor onder andere de douanemedewerkers op Schiphol, koffieapparaten, papier, de tuinen van de Belastingdienst en meer. Die tuinen waren mijn kleine link met wat ik nu doe. Ik was wel ver in de procesmatige kant van contractmanagement, en ik ben leergierig.”

Wat houdt jouw werk in?

“Strategisch contractmanager klinkt niet sexy, en er komt ook administratie bij kijken, maar ik vind het leuk! Ik moet zorgen dat meerjarige raamcontracten aansluiten bij wat Verkeer & Openbare Ruimte wil: de opdrachtgever die betaalt voor beplanting en bomen. Én ik moet zorgen dat het werkbaar is in de uitvoering!

Voor een raamcontract maken we een aanbestedingsteam met de opdrachtgever, inkoop, contractmanagement. Wij vragen uit bij de markt en denken mee over de inkoopstrategie. De uitdaging is om alleen meetbare afspraken in het contract op te nemen. De gemeente wil 5 procent social return, hoe maken we dat meetbaar? We vragen flexibiliteit van de markt, bijvoorbeeld als wij voor meerdere jaren 2.000 bomen bestellen. Aannemers schrijven in bij de aanbesteding zonder exact te weten hoeveel bomen in een park of op een lastige kade komen, en of hij rijplaten nodig heeft.

Aan projectleiders moeten we soms uitleggen waarom ze de gecontracteerde aannemer moeten gebruiken. Het gaat niet alleen om ‘de goedkoopste’, we hebben afspraken over social return, elektrisch gereedschap en andere duurzaamheidsaspecten.”

Wat maakt jouw werk uitdagend?

“Het is mensenwerk! Raamcontracten gelden voor langere periodes, een goede werkrelatie is belangrijk. Als een aannemer ons bij de evaluatie een lager cijfer geeft, vind ik dat leuk! Dan merk je: mijn werk doet ertoe. Wat we vastleggen, moet realistisch zijn. Van pijnpunten leren we. Als je jezelf wilt verbeteren, doet de ander dat ook. Andere collega’s die vooral operationele contracten managen, gaan wellicht harder de onderhandelingen in. Mijn werk draait om strategische visie en duurzame werkrelaties.”

Waarom zou je iemand aanraden bij de gemeente te gaan werken?

“Mijn collega’s zijn behulpzaam, ambitieus en vooruitstrevend. Er werken veel jonge mensen en iedereen wil wat goeds doen. Tijdens online bijeenkomsten vertellen ze enthousiast over van alles, van inclusie tot verzwakte kades. Buiten zie je waaraan je een steentje bijdraagt. En de ontwikkelkansen zijn heel breed en goed. Er is een open houding, er wordt geluisterd naar je wensen en je persoonlijke situatie.”