Nicole Archangel

Werken voor een wereldstad: dat doet informatiemanager Nicole Archangel dagelijks. Na haar studie informatiekunde deed ze via een consultancybureau verschillende ICT-projecten. Inmiddels werkt ze sinds 2015 bij gemeente Amsterdam, bij het organisatieonderdeel Ruimte en Economie.

‘Wat ik eigenlijk het belangrijkst vind, is manieren ontdekken waardoor mensen nog beter samenwerken. Daar heb ik zelfs in samenwerking met Jan Bouman een boek over geschreven: Waarom samenwerken werkt. Als je goed met elkaar wilt werken, moet je ook de informatie die daarbij nodig is kunnen delen. Dit doen we onder meer via het platform SharePoint. Hiermee breng je mensen, processen en gegevens op een centrale plek bij elkaar. Kennis van de organisatie en informatiesystemen is daarbij van belang.

Soms gaat het ook over hele simpele handelingen, zoals het terugvinden van documenten. Als je documenten snel wilt vinden, moet je ze wel goed opslaan. En daar gaat het vaak mis. Je weet dat je een documentje een logische naam moet geven en in een goede map moet stoppen, maar toch parkeer je het ‘even’ op je bureaublad. Zo raak je het document zelf kwijt, maar een ander ook. Ik geef cursussen aan medewerkers in hoe je informatie het beste kunt inrichten en opslaan.

Binnen dit vak komt ook verandermanagement kijken, want hoe neem je mensen binnen een organisatie mee bij het anders leren en werken binnen een systeem? Het is heel belangrijk dat de juiste info op het juiste moment beschikbaar is. Je moet je daarbij ook nog bedenken dat een gemeente een archiefplicht heeft; niets wat ertoe doet mag verloren gaan.

Als je van ICT houdt, kun je sowieso je hart ophalen binnen dit vak én bij zo’n grote stad als Amsterdam. Wat dacht je van data-analyse en machine-learning? We staan daarmee in feite nog maar aan het begin van de mogelijkheden. Stel: er gaan mensen in een nieuwe buurt wonen. Op hoeveel kinderen moet je dan rekenen? Hebben we extra scholen nodig? Hoe groot moet een nieuwe school dan zijn? Hoe pak je het openbaar vervoer aan? Hoeveel sportaccommodaties en waar? We kunnen steeds meer oplossen met data.

We zijn ook bezig om het gemak dat je kent van de apps op je smartphone naar de werkplek te brengen. Er is genoeg te doen dus! We werken hard, maar we krijgen ook de ruimte. En het leuke is dat de cultuur hier heel aangenaam is. Er heerst een informele sfeer. Gympen, zwarte broek; daar kijkt niemand van op. Je hebt hier toffe collega’s die de tijd voor je nemen als je vragen hebt en het leuk vinden om over hun vak te spreken. En last but not least: je werkt voor een wereldstad. Waar je ook bent, in twee zinnen kun je uitleggen wat voor werk je doet.’